RUMAH BARU

salam.....

Mama dah tukar umah ye..umah ni x leh nak renovate dah..huwaaaaaaaa

http://igloomama.blogspot.com


membawa diri...
iGLoo MaMa

Meh..Angkut Award n Gift..TQ K.Mizan..

Salam buat semua...

Mekacih kakkk......[eh..ye ke kak...silap2 mude lg....atau sebaya yek..hik2].
Ari ni br berkesempatan hangkuttt semua award n gift dr akak yek..mintak mahap la bnyk2...cayang akak..lebiu...
K.Mizan ni kwn br Mama tau...br seminggu jek..semoga frens 4eva i.Allah...











aWardeD!
iGLoo MaMa
Ar Riyadh, Saudi Arabia

Morning at Al-Malaz[s] & Nite at Toy Town, Al Faisaliyyah

Salam buat semua.... Fuhh...tekak dah start rasa sakit..nak menelan air pon x tergamak rasanya....hidung dah menunjukkan tanda2 akan berair...kaki n badan dah start lenguh2...waaa....x suka..x suka... Ari Jumaat [semalam], siang kami pi makan puri...ahaks...puri lagi..x abis2 la ngan puri kan..ntah apa la si tukang masak tu bubuh sampai kami tiap2 pagi jumaat mesti bekpes kat kedai dia..hik2.....[ayat tu sebenarnya nak tunjuk yg Mama ni malas nak masak la pagi Jumaat..huhuhu] Dan untuk tidak menghampakan..ini la puree....

ni la..puree kembung...panas nih...lembut n sedap...hik3


ni chicken curry yek..sedap...pedas....


ni air fav kiteorg..sedappp...mcm ala2 sunkist gitu..sekotak sr1 jek


ni la our Prime Minister..merangkap menteri kewangan, menteri kerja raya, menteri kebajikan, menteri dlm & luar negeri dan segala bapak menteri la...hik2...


ni plak family area..bila kita dok...tarik la langsir tuh..so..cover la..org lain x nampak la..


pas dah kenyang..kami jenjalan lah..pusing2 bandar Riyadh...cuci2 mata..dr dlm keta je la...Baba belok ke arah Batha [pronounce as BAT-HA]..tempat kami carik ikan2...sbb kat sini ala2 chow kit road tu la...pastu..nampak la senario yg menarik perhatian Mama...LELONG..tapi x berani la nak pegi...sbb semua bangsa2 bangla je kat situ..hik2...

ni la senario lelong bangla2 kat sini...mcm2 tu..hanpon pon ada katanya... ni plak antara park yg ada kat area Batha ni...x pernah gi lagi..nak kena masukkan dlm list nih... pokok apa ni???? cpat tekaaa.... suasana sekeliling park mcm best je kan...org pompuan bleh main tak ye??

Pastu balik la...agenda tdo2 pulak ye...malam janji ngan kids nak bwk gi toy town kat Al Faisaliyyah... Pas Maghrib kami pi...mak aiii..ramai plak org ari ni...bila sevey2..rupanya..COACH, NINE WEST, ZARA, ALDO dan mcm2 lagi tgh final reduction..70 - 75%...hak2....mmg gilos la kan..cek2 poket...mcm x berapa nak gilos..so..cuci2 mata je la... Mama terbekenan ngan satu kasut n enbeg kat NINE WEST tuh...kasut sr247, enbeg sr297..tapi both sales 75%...murah kan....hak2..mintak2 la ujung bulan ni ada lagi lah sales tu n saiz Mama yek..aminnn.....[erm..atau ala2 hadiah anniversary dr Baba..hik2...tgh surprise nih...apa hadiah Baba nak bagi...sbb dia mendiamkan diri je nih..hik3...] Pastu..kami pi makan kat food court dia..haa..ni la tempat pertama Mama jumpa..Family Area yg x de tutup2...tapi kan..x best la pulak...sbb susah skit la nak b/f kan aiman kan...pastu..org jate2 ni isap rokok..x best laa.... Baba blanja makan kat Tako Hut...syyeeedaaappp...mula2 Baba kata mcm muak2 skit la..sebab semuanya berKEJU...hik3..tapi kan..dah alang2 kuar..makan la..plus..Baba plak yg blanja...fuh..tambah sedap la..x dapat nak amik gambo la..sbb tempat terbuka..org pon mcm tgk2...hik2...x best..x de privacy.. Tapi Mama rasa..Mama bleh buat lebih sedap dr tu..hik2..mcm sempoi jek..cheesed marcaroni wif cheese fried chicken n beef..pastu letak bnyk2 capsicum tu...hak2..nnt yek..kita try sekali... Pas makan..haa...dah agenda kids la...men'SLIDE'kan diri kat toy town tuh...sejam oiii...berdiri tunggu dia org main slide..naik lenguh kaki Mama..but..as usual..Baba adalah penunggu dan pemerhati setia..hik2...setahun wo...x bawak anak2 dia main2 ,mcm tu...a long way to go Baba...i.Allah... Ok la...nak maghrib dah ni...nak basuh pinggan..air paip tengah panas menggelegak..kalau rendam telur..sure jadik telur rebus...so nak lepak2 ngan kids la sambil teman dia org tgk kartun....

video


iGLoo MaMa
Ar Riyadh, Saudi Arabia

2 Layer Beef Burger & Herfy

Salam buat semua...

Hik3...lama yek x de n3 baru..so..pagi ni mama buat bekpes sempoi jek...smalam kuar beli barang dapor skit...so capai la roti beger n daging nya sekali...maleh nak buat daging beger sendiri...baik beli yg dah siap ni..murah pon murah..hik2...tapi biasala...mana lah rich ngan dagingnya kan...x lah spesel mana...
Disebabkan daging tu nipis..so..Baba kata wat 2 keping la..hik2...so..goreng la 2 keping..atas non stick pan..griskan skit ngan olive oil jek..x la minyak sgt...between daging tu..Mama letak 1/2 slice cheese singles tu..x leh bebanyak..x sihat..wakakakakapastu letak mayo, tomato n ketchup...terus la ngappppp...
memang pesen roti arab agaknya..rotinya keras..huhuhu..spoil skit mood...tapi layan gak le...hik2...




Pastu..cerita semalam yek...
Kiteorg kuar pi beli brg dapur..huk3..dapur dah x berasap 3-4 hari dah ni...masalah teknikal x setel lagi...hopefully..ari ni setel la..i.Allah...
So..bila sampai soping mall tu..dah nak isya' n seperti biasa..kedai2 dah prepare nak tutup la..so..Mama mintak Baba cepat2 beli makanan la...so bleh makan dulu sementara nak tunggu kedai bukak balik....
Baba pon beli la HERFY..spesis mcD dan KFC la ni....Baba beli 2 set double cheese beger combo..hik3..mak datuk...cis dia meleleh2...hishhhhh....
Fries dia pon sedap...kalah la McD..tapi kan..spesis kentang kat sini mmg sedap kut..sbb beli fries kat kedai2 makan biasa pon..mmg sedap..even yg Mama goreng bodo2 kat umah pon sedap...hik3..kentang pon mmg la murah...sekg sr1.50 jek..beso2 plak tu...huisshhh....
Kite org makan dlm private family area..hik2...kat sini tu yg best...korang nak nganga besar2 pon x pe...x de org nampak..cuma hubby ngan anak2 je la yg nampak kan...hik3...



ni la private family area tuh...



ni plak beger dia..hik3..dah kena geget...

mak aii..beso kan pepsi dia..



ha..tu jari chumil balqees tau..berebut ngan dia la fries tu smlm..



ok la...nak pi setelkan kain dan godeh2 esbok..carik apa yg patut....

TaTa
iGLoo MaMa
Ar Riyadh, Saudi Arabia




Hidangan Arnab....


Salam buat semua...

Alhamdulillah....dah ok skit ari nih..mekacih atas doa2 kalian yek..huhu..tunggu2 sup dr kak hana..x sampai2 lagi nih..
Mekacih untuk Baba...lebbbiiuuu...smlm kan..Baba la yg setel2kan keje2 umah...mandikan kids..basuh pinggan...beli makan..waduhh...kalau ada anugerah Baba Mithali..Mama rasa nak bagi award tu kat Baba..hihiihi...mekacih yek lallinnggg...
Biasalah..bila satu hari x bekerja...keje pon menimbunlah kan..kan..hik2..tp x pe...td pagi Baba dah setelkan basuh baju n pinggan sblm dia gi keje...so..tinggal keje2 yg ringan2 je la kan...masak pon x yah..sbb Baba x balik lunch..makanan bekpes tadi pon ada lagi..so...repeat je la sampai habis..jgn x makan udah le....nnt sakit dtg lagi..mau Baba bukak kuda2 silat nnt..hik2...

Tgk tajuk atas mcm suspen aje kan..ni sebenarnya nostalgia smlm la..masa terbaring sakit tu...Balqees n Haarith datang peluk2 n cium2...dia tanya Mama sakit apa....
Mama pun jawab la kan..sakit perut...agaknya sbb x makan nasik...OOOOOO...dia org jawab..mcm paham aje la kan...hik3....pastu dia org turun katil n klentang klentung kat hall tu bermain...sian derang..main sendiri je la smlm....
Tapi..dlm masa lima minit kendiannya..dia org dtg lagi..nah Mama...Mama kena makan tau...Kakak masak rabbit utk Mama...
Haarith pulak sambung...Haarith pulak matak jiraf tuk Mama..Mama matan yek...
Huhuhu....cuba korang imagine..apa perasaan Mama masa tuh.......


bukan rabbit jek..kuda pon ada tau..hak2


ni hidangan giraffe ibu dan anak..huhuhuhu



hihihi
iGLoo MaMa
Ar Riyadh, Saudi Arabia

Stop Bersiaran..Ampunnnn

salam buat semua.....



ampunnnn yek...ari ni x de apa2...tengah terbaring kesakitan perut yg melampau...[gastrik Mama dah mai...]..so untuk para tetamu...amik la kalau nak makan pape..x pun layan je la cerita ceriti Mama yg lepas yek....ari ni pon..semua keje Baba yg setelkan...thanks yek Baba...lebbiiuuuuu....

shivers
iGLoo MaMa
Ar Riyadh, Saudi Arabia

Kek Pisang & Healthy Carrot Juice

Salam buat semua....

Wah wah wah......org mesia dah tarik slimut ye..org jupon pun...org bangkok pon...nampaknya...org GCC ni la yg masih tengah chemil2 waktu ambang malam nih...kih2...



Kelmarin..masa gi soping brg dapur..Mama ada beli pisang la 4 bijik...mak aiii...besar giler pisang dia..4bijik dekat sekilo...hak2...nampak ijau2 lagi..so..Mama ingat boleh la wat stok dlm 3-4 hari nnt br nak wat sumthin wif that pisang...pastu..td..pegang2..skali dah lebu...uishhh...ni x leh jadik..kena selamatkan kan pisang tu la...pas buat CPR tu..jadik la kek pisang..2 versi...satu versi cuppies...khas untuk jiran2 tersayang...Ros & Ct..[br pas dingdong umah derang..hik2]dan satu lagi versi main hentam...kah3...jeles tgk kak hana deko2 cuppies dia...Mama x de choc topping..Mama bantai jek ngan nutella...kah3...ok la kan..asal dapat buat lorek2 tu..i loiikkkkeeeee it...best2...pas ni bleh buat lagi tang deko2..akan Mama carik menda2 yg bisa mencantikkan kek nnt...hik3





Pastu Mama buat la carrot juice...healthy?? hik3..Mama x tapis pon..so minum ngan hampas2 dia laa....sedap tau...Baba x berapa suka..tapi x pe laa...Mama suka...hik3..
Layan yek...jangan x layan...nak pi bakar lamb ribs yg dah diperap 2 hari tu...huhuhu...x abis2 lagi.....chiooowwwwww....





eAteR!!!!
iGLoo MaMa
Ar Riyadh, Saudi Arabia

Jemput2 Pisang dan Teh Madu Pudina

Salam petang Sabtu...[waktu tempatan]

Ish...kalau kat mesia nih..mesti tgh tgk berita kan..Buletin Utama TV3..hik3...kat sini baru je masuk Asar...
Bila petang2 macam ni..perut Mama mcm lapo jek..pagi td bekpes ciput jek..pastu lunch x makan pon...petang ni pulak...ingatkan nak tunggu jek mlm nnt makan murtabak ngan Baba..tapi..bila Haarith tunjuk pisang yg beli smalam...Mama pk2..baik la buat jemput2...dan memang peberet dia pon...hik2...





Mama pun melenyeklah pisang dan on kan kettle...teringat daun pudina yg semerbak dlm esbok tu...pastu nampak plak madu yg beli smalam..sedap jugak yek...
Lenyek2 dan letak madu+sikit gula campur tepung n sikit baking powder dan soda..nak buat ala2 gebu...hopefully balqees nak la makan...pastu letak plak colorful choc rice tu...hik2..x de choc chip jek..kalau tak..Mama dah letak dah...



Goreng dlm minyak dan angkat....pastu buat air teh..ermm...anak2 makan jemput2 yek...Mama nak makan jugak sambil menikmati Teh Madu Pudina nih...aroma dia dah buat hidung kembang2 dah ni......

Jemput2....
iGLoo MaMa
Ar-Riyadh, Saudi Arabia

Parcel, Cerita Jenjalan dan Makan2

Salam pagi Sabtu yang mengantuk...

Waaa...bg salam pun siap tulis ngantuk kan...ish2...nampak bebenor yang Mama ni pemalas..hak2...

Smalam dapat parcel dr Mak....mekacih Mak...hik2...dapat la Mama barang2 Mama yg sepatutnya ada dlm beg yg ilang kat epot riyadh ari tu..terpaksa la beli baru kan....
Pastu kan...ada plak satu menda yg Mama request..iaitu LEMPUK... terliur la tgk lempuk umah Kak Hana..terus order ngan Mak...ishhh2..sedap plak...masa kat mesia x suka sangat...hik3...tobat dah..pasni nak suka lempuk la....
Anyway..mekacih yek Mak....ada plak nescafe sebungkus...aduiii..lagi la bestttt...






Smalam memang totally HARI GANTUNG PEYUK....dari bekpes sampai ke dinner..semua makan beli jek...seminggu beb...masak...sakit ni kaki nih berdiri..coz dapur tu ala2 tinggi skit la untuk Mama yg spesis rendang nih..hak3...Mama cakap ngan Baba..ari Jumaat sangat malas la untuk masak..hik3...lagi satu Mama nak merasa gak makanan2 yang wujud di bumi Riyadh ni kan...hik2....
So..pepagi lagi Mama request nak makan Puree kat AlMalaz Restaurant [Puree lagik!!!], lunch dengan Kabsah Ayam Masywi Ala Faham dan dinner ngan Chicken Shawarma...hak2...semuanya ala2 menggemukkan..aiyoooo...mmg skala penimbang akan naik ke angka besar2 la pas ni...[Kak Aymy..jangan amalkan yek..]
So sorry la guys...gambar puree tu Mama x dapat nak letak lagi...Mama dah amik..tapi cik vaio ni buat hal plak..x leh transfer dr tpun Baba ke pc Mama..hik2...pastu..kabsah tu pon..lupa nak amik gambar..sbb masa tu kan...lapar bangat....bila Baba balik solat jumaat..bau kabsah..terus bentang saprah n makan time tu gak..hahahahha...kuat betul nafsu makan nih....

Pastu kan..bila dah ala2 ular kekenyangan nih...apa lagi...tepuk2 bantal..tarik selimut...sedap kan...hahaha..tambah2 ngan econ...fuhh..memang la enak tu....tapi x leh lama laa...sbb dah janji ngan kids nak bawak derang main kat town park lepas Mama mensoping brg dapur di Al-Othaim Mall....
Pas Asar...kami pun pergi la ke Al-Othaim Mall....soping brg dapur dulu..fuhhhhh...MURAHHH laaaa...sblm ni kami x tau tempat nih...pastu smlm kan...mmg x sangka laa...kalau nak tau..Mama x pernah lagi nampak benda murah2 kat sini...marcaroni dia SR1.50 jek sepaket..hahahah..mcm hairan pon ada..sbb sblm nih...harga2 barang dapur kat sini melantun2 jauh dr mesia...kat Al-Othaim ni mcm moderate la skit regenya..x de la sampai terkejut beruk....kah3...sbb leka sangat dok compare2 rege...brg2 yang Mama plan nak beli..x beli pon...hahah...lagi2 bila nampak remekin yang murah2..pastu brg2 kenwood yang murah2...alahaiiii...naik juling bijik mata nih....

Pastu..bawak la kids main kat Soffari Land kat atas Mall nih...bukan main suka lagi la cik Balqees dan cik Haarith kita...tapi kami bwk masuk Balloon Castle jek..dekat sejam gak derang dok dlm tuh..haa..melompat ajela.....alaaa..balloon yg bouncy2 pastu ada slide...mcm selamat skit la untuk derang main...last2 serender gak...penat dah agaknya melompat..hik2..
Kuar dari Balloon Castle tu...nak main kuda yg pusing2 tu...apa ke namanya...lupa pulak...tapi Haarith ajak naik tikar aladdin....pastu..ok laa...kakak dia teman kan..tapi kan..last2...kakak dia jek yg naik..dia nya takut...kah3..'tuper' hero tu bukan la brani sangat....
Last2..bila kakak nak main kuda...dah tutup..coz dah sampai time solat Isya'...apa lagi...dah start la merengek2 tu...Mama nampak kedai eskrim...terus cakap ngan Baba belikan eskrem...haaa...terus senyap..pastu turun tangga plak..nampak ada kedai mainan...haaa...dapat mainan plak...adoiii...bertuah nya badan anak2 Mama nih...kih3...bila Mama nak dapat toy baru nih Baba??? [Kenwood punya electric friut juicer tu mcm murah jek kannnnn...kannnnnn??]







Dah setel..kami balik laaa..pastu on de way balik tu..singgah la kat kedai jual shawarma...hik2...sedap tau...sampai umah..masak air..coz Baba request nak air teh pudina...ok la..lalling punya pasal...Mama trus on kettle..siap2 kan air...sementara Baba solat isya'....
Pastu? Apa lagi...makan la...sambil minum teh pudina ni...sedap bangat..rasa segar....Mama blajar minum air teh ni dr Kak Nura yg dok kat Makkah tu..masa pi Umrah pertama tahun 2006...pastu jadik kemaruk..tapi kat mesia..pudina dia x sebest kat sini..dan kalau x silap...Kak Nura pernah cakap..the best mint adalah dr Madinah...memang pon kut...kalau jalan dr Makkah nak gi Madinah tu...memang org jual daun pudina ni kat tepi2 jalan....









Ok la..layan la gambor ni yek...nak settlekan kerja rumah...hik2..Baba dah bawak bekal Lamb Ribs BBQ...so ari ni dia x balik lunch la....boleh la Mama pi tarik selimut balik nih..wahahahahaha

sedang memBESAR..
iGLoo MaMa
Ar-Riyadh, Saudi Arabiakan

Jus Tembikai Riyadh...

Salam buat semua

Alaa..termasuk lambat plak entry nih..ptg smalam Mama sedikit kalut ngan urusan rumah tangga sbb Aiman asik nak berkepit aje...so..bi dah kalut2 menda2 buat pon x sempat nak cekup kamera..cuma yg ni je la sempat nak tangkap..
Mama buat awal pagi..sbb nak bg tekak Baba buka posa sejuk2 gitu...sambil2 tunggu Baba buka posa..Mama minum la..sikit demi sedikit..kih3....

Tembikai tu Baba beli sr10....tapi..sebesar Aiman...x larat Mama nak angkat...pastu bila belah...so sweet..tapi berair sangat...pastu nak potong2 pun terlalu rapuh..at last..Mama korek ngan sudu..boh dlm blender...zrapppppp...abis separuh tembikai tuh..separuh lagi..kami dah sebat mlm tu jugak...hik3...



Ari ni gantung peyuk..sarapan beli..lunch beli...dinner je tak kut...dah siap perap lamb ribs...balik jenjalan nnt masukkan oven jek...ratah lauk...kih3...

Jemput la yek..menjamu mata ngan jus nih...Mama nak siapkan kids..nak gi jenjalan...iyaaaaaaaa....

Tata,
iGLoo MaMa
Riyadh, Saudi Arabia